Already after my first meeting with Marika Skärvik, the CEO of Performance Potential, I could see that we share several perspective when it comes to leadership. Marika invited me to be interviewed in their newsletter. You can read this interview below (Swedish). The full newsletter, together with an interview with the CEO of Visma Systems, can be read here (only on desktop).

Berätta lite kort om din bakgrund och din resa som entreprenör
Redan som 12-åring jobbade jag på ett tivoli som kom till vår stad, Landskrona, varje valborgshelg. Där byggde och körde jag och min tvillingbror karuseller. Sen, när jag var 15, startade jag ett företag som delade ut frukostbullar till privatpersoner. Varje lördag och söndag började jag klockan 04.00 på bageriet. Samtidigt som jag studerade på högskolan så jobbade jag heltid som taxichaufför.

Kort kan sägas, att min höga arbetsmoral lagt den största grunden till mitt entreprenörskap. En föreläsare på Handels sa en gång; anledningen till att de flesta misslyckas, är att hemligheten till framgång går maskerade i blå kläder och kallas “arbete”.

Eftersom jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder, då jag fortfarande gick i skolan, hade jag inte mycket pengar. Under ett antal månader hade jag inte råd att köpa träningsskor utan fick springa barfota. Ett starkt minne är när jag springer barfota i regnet förbi Örenäs slott och jag tänker; en dag ska jag köpa det slottet.

Vad var det som gjorde att du startade bolaget?
Efter 6 år som konsult hos de flesta av landet större industriföretag, där jag tagit fram arbetssätt för att effektivisera deras utvecklingsprocesser, ansåg jag mig se hur man skulle kunna bedriva företag betydligt effektivare än vad jag såg omkring mig. Stephen Covey’s teorier om värderingsstyrt ledarskap var också något jag ville prova och se om starka värderingar kan ge ett företag framgång.

Vilka är fördelarna, och eventuella nackdelar, med att vara entreprenör och ledare?
Fördelar är absolut att det ger fulla frihetsgrader att utforska och uttrycka sina förmågor. Nackdelar skulle jag säga är allt annat man får välja bort, som relationer och sömn.

Vilka ledord vill du att ditt ledarskap ska omfatta?
Integrity (det svenska ordet “integritet” är numera förväxlat med personlig integritet). Att allt man gör och säger, till alla och i alla situationer, hänger ihop och är integrerat till en stabil och tydlig övertygelse.

Ärlighet. En absolut ambition jag har är att inte ha några som helst hemligheter för någon, och jag har nog kommit bra nära. Dock skyddar jag andras hemligheter och är en bra och trygg lyssnare.

Vad gör du för att inspirera som ledare?
Genom att själv varje dag försöka åstadkomma stordåd och uppmuntra andra att också göra det.

Vad inspireras du själv av?
Människor som är riktigt, riktigt bra på något och samtidigt bär på en ödmjukhet följer jag som om jag vore trollbunden av älvor. Det kan vara allt från en kypare som kan sin meny till en djupt kompetent kollega som tar sig an en nyanställd.

Vilket har varit din hittills största utmaning som ledare och hur tacklade du den?
Varje gång företaget har kommit in i en ny fas har jag varit tvungen att som ledare uppfinna mig själv på nytt. För varje ny fas har jag helhjärtat och ödmjukt erkänt min okunskap och tålmodigt gjort fel på fel för att varje gång lära mig något nytt för att sen göra fel igen. Det har bidragit till en lärande spiral. Varje år blir cirka 4000 företag Gasellföretag men färre än 10 blir det 5 år i rad. Vilket vi ser ut att bli. Det viktigaste jag har anammat de senaste åren är att ha riktigt duktiga personer omkring mig. I praktiken är det de som är orsaken till vår framgång.

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Unleash potential. Jag föddes som en skrämd grabb och vågade knappt prata med andra människor innan jag blev vuxen. Det berövade min ungdom nästan allt som hör livet till. Men det har också gett mig förmågan att se igenom andras yttre begränsningar som de har lagt på sig själva. Eller som andra har lagt på dem. Med den makt jag nu har att påverka andras liv, vill jag få så många som möjligt att bryta sig loss från den här typen av begränsningar och släppa lös sin fulla potential. Redan när vi hade 10 anställda så anställde jag en coach, vars enda uppgifter är att stötta allas personliga utveckling.

Vilka 5 råd skulle du skulle du ha velat ge dig själv i början av din ledarkarriär, med den vetskap du har idag?

  • Fokusera. Anta utmaningen att inte uppfylla allas förväntningar på dig och företaget, utan välj bort och fokusera på ett antal få saker som du vill att företaget ska bli riktigt bra på.
  • Människor växer med ansvar. Mitt initiala behov att ha full kontroll på verksamheten hämmade människor och inte minst företaget. Var istället tydlig med de värderingar och principer du vill att företaget ska stå för och vilka mål ni ska uppnå.
  • Ta ansvar för alla dina egna känslor. Det är inte andras ansvar, vad du känner.
  • Olikheter är en styrka. I början trodde jag att alla måste vara som jag.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som ledare?
De jag har gett chansen att få flyga och som tagit den chansen.

Vilket är det mest utmanande i att utveckla sitt eget ledarskap?
Att ständigt lära känna sig själv. Mitt motto att “allt är chefens fel” kräver att alla utmaningar följs av en djup rannsakning för att de ska kunna hanteras och sen inte upprepas. Det effektivaste sättet till att undvika utmaningar i ledarskapet, är att anställa duktiga och mogna kollegor som är olika och samtidigt står för våra värderingar.

Vilka 3 råd vill du ge till människor som vill satsa på att bygga en egen verksamhet?

  • Fundera först på om du tycker att det är värt att offra den tid det kommer att krävas.
  • Var alltid ärlig. Mot dig själv, dina anställda och dina kunder.
  • Lär dig redovisning. Utan den förståelsen lyckas du aldrig. Affärsmodellen är viktigast. Jaga kostnader. Men unna er alltid att fira en framgång.

Vad har du kvar att utveckla i ditt bolag och som ledare?
Inspirera från scen. Fram till nu har mitt bidrag varit mycket att själv utföra saker och i mina enskilda samtal. Men nu går vi in i en fas där det är viktigare hur jag kommunicerar och inspirerar.

Vad skulle du aldrig kompromissa om när det gäller ditt eget ledarskap?
Någon som har gett sitt engagemang åt företaget är jag trogen in i döden.

Om du tvingades att välja en annan bana, vad skulle du välja då?
Jag tror att mina lärdomar, som uppenbart har skapat goda resultat, skulle kunna vara till gagn för andra bolag. Antingen som styrelsemedlem eller ägare.

Vad vill du kunna se tillbaka på den dag du kanske bestämmer dig för att göra annat? 
Likt en förälder vill se sitt barn växa upp och utrusta det för livet, för att sen klara sig själv. Så vill jag se mitt företag klara sig själv – moget klappa mig på axeln och säga; “Låt oss ta hand om det här nu.”

Vad vill du att andra ska minnas av dig som ledare?
Att jag trodde på dem och att det bidrog till att de växte som människor.